10 Maja, 2021

KORONAVIRUS: Nezuk je novo žarište u Bosni i Hercegovini

Selo Nezuk kod Sapne je trenutno novo žarište koronavirusa u Bosni i Hercegovini, trenutno ima 12 potvrđenih slučajeva, pod karantin smješteni čak 43 osobe a testirani su do sada 27 osoba od kojih se naredni dana očekuju nalazi.

Ako uzmemo u obzir da je selo Nezuk kod Sapne bio prvi prijavljen slučaj koronavirusa u Tuzlanskom kantonu i dodaju se novi slučajevi koronavirusa, te onda idemo na broj od 18 ukupno pozitivni na koronavirusa iz Nezuka.
Federalni stožer Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je od kantonalne uprave civilne zaštite da poduzmu sve mjere, te i čak je predložen da se selo Nezuk kao cijeli stavi pod karantinu, jer po zvaničnim podatzima je Nezuk trenutno novo žarište koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine.
No kako kantonalna uprava potvrđuje, unesen je koronavirus u Nezuk od strane jednog mještanina koji kako se navodi trenutno radi u Njemačkoj a živi i radi u Sloveniji.

Općinska uprava civilne zaštite Sapna je potvrdila, da i novi slučaj u Domu zdravlja Sapna se može takođe da poveže sa selom Nezuk, jer osoba koja radi u Sloveniji je imala nekoliko kontakata sa radnicima Doma zdravlja u Sapni.
O novom slučaju u Sapni radi se o jednoj sestri iz Doma zdravlja u Sapni, koja je kako se navodi bila u kontaktu sa osobom koja je izazvala najteži klaster koronavirusa u Tuzlanskom kantonu od početka panedmije.
U narednih dana se očekuje povećanje broja pozitivnih na koronavirus iz Nezuka.