20 Oktobra, 2020

Putin: “Apsolutna većina” Rusa podržava promjene u ustavu

Pojavljujući se bez maske i s nasmiješenim licem, 67-godišnji čelnik pohvalio je duh ruskog naroda, kao i njegovu tradiciju i kulturu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u petak da “apsolutna većina” Rusa podržava njegov plan za promjenom ustava, u svom prvom pojavljivanju u javnosti nakon višesedmičnih restriktivnih mjera.

Rusija, koja ima treći po veličini svjetski broj zaraženih, ove je sedmice ukinula stroge restriktivne mjere, dok je Putin pripremio teren za glasanje 1. jula koje bi mu omogućilo da produži vladavinu do 2036. godine.

Putin je pozdravio svoje zemljake na ceremoniji podizanja zastave na otvorenom u zapadnoj Moskvi kojom je obilježen Dan Rusije, državni praznik.

On je bio okružen svojim saveznicima, uključujuči i uglednog pedijatra Leonida Rošala.

Pojavljujući se bez maske i s nasmiješenim licem, 67-godišnji čelnik pohvalio je duh ruskog naroda, kao i njegovu tradiciju i kulturu.

Kazao je kako je prirodno da Rusi žele vidjeti te “temeljne i osnovne premise” odražene u ustavu.

– Siguran sam da apsolutna većina naših građana dijeli i podržava takvu poziciju – izjavio je Putin.

Tokom ceremonije, on je također dodijelio odlikovanja za rad Rošalu, popularnom glumcu iz sovjetske ere Juriju Solominu i drugim ličnostima.

Putin, koji dominira ruskom politikom dvije decenije, u januaru je izazvao političku buru predlažući reformu ustava, prve promjene temeljnog ruskog zakona od 1993. godine, prenosi AFP.