19 Oktobra, 2020

TUZLANSKI KANTON: TK konačno dobija elektronske zdravstvene iskaznice, recepte i vođenje bolovanja

Građani Tuzlanskog kantona do kraja ove godine mogli bi dobiti elektronske zdravstvene iskaznice i recepte, a evidencija bolovanja također bi mogla biti vršena ovakvim putem. Ovo je prva faza projekta informatizacije zdravstvenog sistema za čiju namjenu je osigurano deset miliona maraka.

Informatizacija zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu počela je još 2015. godine, međutim do danas ona nije potpuno zaživjela zbog činjenice da su ustanove samostalno pokrenule ovaj proces koji nije omogućio njihovu integrisanost u centralnu bazu podataka.

“U Tuzlanskom kantonu postoji problem da od 13 domova zdravlja, njih 11, zatim Univerzitetski klinički centar u Tuzli te Opća bolnica u Gračanici imaju započete procese informatizacije, ali niko od njih nije uvezan u jedinstveni sistem. Zbog toga se postavlja pitanje koja je svrha toga, jer osnovni zadatak informacionog sistema je uvezanost svih nivoa zdravstvene zaštite”, kazala je za Klix.ba ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Osigurano deset miliona KM

Kako bi se postupak integracije svih zdravstvenih ustanova u jedan elektronski sistem ubrzao, Skupština Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici usvojila izmjene finansijskog plana Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, koje osiguravaju deset miliona konvertibilnih maraka za cjelokupan projekt.

“Mi sada moramo utvrditi stanje na terenu, odnosno vidjeti šta je ono što dalje možemo iskoristiti u ovom procesu, a šta moramo početi ponovo raditi. Prve rezultate i efekte koji će imati utjecaj na naše osiguranike očekujemo do kraja ove godine, a sam proces bi trebao biti završen do kraja 2021.”, istaknula je Čolić.

Resorna ministrica navodi da će se projekt realizirati u četiri faze, a ukoliko sve procedure javnih nabavki to budu dozvolile, do kraja ove godine se očekuje uspostava elektronskih zdravstvenih legitimacija, e-recepata te e-vođenja bolovanja za osiguranike.

Kada je riječ o pogodnostima za osiguranike, Čolić navodi da se one ogledaju u izbjegavanju bespotrebnog lutanja pacijenata u cjelokupnom zdravstvenom sistemu, efikasnijoj zdravstvenoj zaštiti, manjim gužvama u zdravstvenim ustanovama, jednostavnijem načinu naručivanja u domovima zdravlja za preglede u višim nivoima zaštite te kraćim listama čekanja.

“Značajnije uštede će imati i cjelokupan zdravstveni sistem. Više neće biti printanja uputnica i recepata, zatim korištenja filmova i razvijača za rendgensku vrstu dijagnostike i slično. U konačnici, dobrobiti ovog sistema su višestruke i smatram da u 21. vijeku nema razloga da Tuzlanski kanton nema završen jedan ovakav projekt”, navodi naša sagovornica.

Na jednom od primjera Čolić je pokazala i koja je osnovna funkcija ovakvog sistema u pomoći građanima.

“Naprimjer, ja sam iz Lukavca i ne daj Bože, u Tuzli doživim saobraćajnu nesreću, ljekar koji me primi u Kliničkom centru ili Službi hitne medicinske pomoći u tom gradu otvaranjem mog elektronskog kartona odmah ima uvid u to od čega bolujem, da li pijem određenu terapiju i slično”, pojašnjava Čolić.

U procesu informatizacije najdalje je otišao Sarajevski kanton koji je, prema riječima Čolić, za četiri godine ostvario uštede od čak 46,5 miliona KM.

“Prostom računicom, oni su za godinu uštedjeli sumu koju ćemo mi uložiti. Ne kažem da ćemo i mi imati isti stepen ušteda, ali njih će svakako biti”, nastavlja resorna ministrica.

Onemogućavanje malverzacija

Jednim ovakvim sistemom, kaže Čolić, bit će onemogućene i malverzacije receptima za lijekove s esencijalne liste, koje su utvrđene na terenu, ali i prosto rečeno, bespotrebna lagerovanja terapije u kućnim apotekama.

“Većinu ljudi u zdravstvenom sistemu najviše boli izdavanje lijekova s esencijalne liste. Programi koji se koriste u informatizaciji na drugim kantonima ograničavaju izdavanje takvih lijekova. Dakle, ukoliko terapiju dobijete za mjesec, program sam po sebi ne dozvoljava da novu uzmete do kraja isteka roka. Upravo zbog toga, prostora za malverzacije neće biti”, naglasila je Čolić.

U ovakvoj vrsti sistema pored domova zdravlja, ambulanti i bolnica bit će uvezane i apoteke koje djeluju na prostoru Tuzlanskog kantona.